Яка ванна краще – акрилова чи зі штучного каменю?

Красива і при цьому практична ванна – незамінний елемент будь-якого житла. Сучасний ринок пропонує покупцям безліч варіантів, що відрізняються формами, розмірами, матеріалами, дизайном та іншими деталями. Саме тому вибрати ванну, що підходить саме вам, може бути досить непросто. Перше, на що звертають увагу покупці – матеріал.

На сьогоднішній день дуже популярні ванни з акрилу та штучного каменю, які мають великий попит споживачів. Щоб зрозуміти, який з варіантів найбільше вам підійде за характеристиками та експлуатаційними властивостями, необхідно оцінити переваги та недоліки кожного з них.

Особливості акрилових ванн

Ванни з акрилу стали з'являтися на ринку близько 30 років тому і зараз перебувають у числі лідерів за рівнем попиту, витіснивши сталеві та чавунні. Акрил – це еластичний листовий матеріал, що дозволяє виробляти вироби абсолютно будь-якої форми та розміру, експериментувати з дизайном.

Крім своїх естетичних особливостей, акрилові ванни можуть похвалитися рядом переваг:

  • Легкість – вага стандартного виробу становить близько 30 кг, що значно спрощує його транспортування та встановлення;
  • Простота обслуговування – для підтримки чистоти достатньо протирати поверхню губкою зі спеціальним миючим засобом. З появою подряпин їх легко можна видалити за допомогою наждакового паперу;
  • Проста установка – встановлюється така ванна на каркас, що регулюється;
  • Збереження тепла - акрил добре утримує тепло, що стане безперечним плюсом для любителів поніжитися в гарячій воді;
  • Поверхня не ковзає – поверхня гарантує безпеку під час лазневих процедур навіть без спеціальних гумових килимків.

Як і будь-який матеріал, акрил не позбавлений недоліків, серед яких можна відзначити:

  • Середня термостійкість - акрил не відрізняється високою стійкістю до високих температур і вже при 90С починає деформуватися, а при 160С - плавиться. Тому не рекомендується наливати в таку ванну окріп, а також тримати поблизу пожежонебезпечні електроприлади;
  • Крихкість покриття – при високій механічній стійкості виробу, покриття може пошкодитися під впливом гострих та абразивних предметів, кігтів домашніх тварин тощо. Однак такі дрібні дефекти легко усунути;
  • Особливий догляд – не можна мити поверхню засобами, які містять абразивні частинки, спирт, агресивні хімікати.

Особливості ванн із штучного каменю

Ванни зі штучного каменю набирають величезної популярності для обладнання сучасних інтер'єрів. Штучний камінь зовні важко від натурального, при цьому він зберігає більшість його властивостей. Вироби виготовляються з композитних матеріалів, таких як онікс, кварц, гранітна крихта, сланці та ін., а також поліефірних смол та барвників.

Фарбуючі речовини дозволяють створювати унікальні за формою та дизайном моделі у широкій кольоровій гамі з можливістю імітації природного каменю. Також можна виділити головні переваги таких виробів:

  • Механічна стійкість – не бояться перепадів температур, вібрацій, великих навантажень, ударів тощо;
  • Низька теплопровідність довго утримує температуру води;
  • Шумоізоляція - приглушують звуки падаючої води;
  • Проста установка – легко монтуються та ремонтуються у разі потреби;
  • Довговічність - експлуатаційний термін може досягати понад 30-40 років.

Також варто згадати і про недоліки такого вибору:

  • Складність догляду - фарбувальні речовини (фарба для волосся, шампуні, що тонують і т.п.) можуть залишати плями на поверхні, тому її потрібно швидко обполіскувати після використання. Також не можна використовувати абразивні засоби та прилади для чищення – це може спровокувати появу дрібних подряпин та потертостей;
  • Дорогий ремонт - при появі тріщин та інших дефектів, реставрація може обійтися досить дорого (проте при дбайливому поводженні це не потрібно).